Sunt puțini cei care știu că la 1560, Cotnariul era unul dintre cele mai mari târguri din Moldova, cu 3.500 de „fumuri”. Iată mai jos principalele urme de istorie și tradiție, care se pot vizita în Cotnari:
Este o cetate traco-getică din secolul IV înainte de Hristos. Edificiu deosebit, cu elemente de fortificații din piatră, cetatea este considerată monument de categorie A.
Locuințele de suprafață cu vestigii arheologice autohtone descoperite la Cucuteni uimesc astăzi atât de mult lumea științifică, încât se vorbește despre „arta cucutiană”. În centrul câmpului de tumuli de pe dealul Gosan se află mormântul principal, considerat princiar datorită monumentalității construcției de piatră unice în țară.
Primul Colegiu din țară a fost înființat de Despot-Vodă la Cotnari, în anul 1562. Cunoscut ca „Academie” sau ca „Școală Latină”, Colegiul a fost frecventat în primul an de activitate de aproximativ 150-200 de studenți din toată Moldova.
Legenda spune ca Ștefan Cel Mare, Domn al Moldovei, vrând să construiască o biserică s-a suit pe unul dintre dealurile Cotnarilor și a tras cu arcul. Pe locul unde a căzut săgeata a fost înălțată din porunca lui, Biserica Sfânta Parascheva între anii 1491-1493.
Construit de Vlădoianu, fost guvernator al Băncii Naționale în anul 1901.
Început de „Asociația viticultorilor din podgorie 1938-1939 și terminat după cel de-al Doilea Razboi Mondial.
De-a lungul istoriei, colecționarea vinurilor valoroase a constituit o reală pasiune pentru o mulțime de oameni care apreciază vinul la adevărata lui valoare.
Cele 15 hrube se întind pe o suprafață de peste 2 km și reprezintă atracția principală a turiștilor. Cele mai vechi vinuri datează din anul 1957.
Puțin, ca tot ce-i bun,
Și bun, ca tot ce este rar
Acesta-i vinul de Cotnar.
La masă, va fi servit meniul care este compus din Fel de bază, Platou tradiţional, Desert și care include cafea, apă minerală, vin și vișinată.